Bij het ouder worden verandert er van alles, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is misschien tijd voor een kunstgebit en er vinden verschillende veranderingen in de mond plaats, zoals:

Om dit in goede banen te leiden, en de mondgezondheid optimaal te houden, is het van belang dat je regelmatig naar de tandartspraktijk komt voor controle. Ben je nieuw in de praktijk, dan verwelkomt de tandarts jou met een intakegesprek. We willen relevante zaken van onze patiënten weten voor een optimale zorg, zoals:

  • Voeding en dranken;
  • Heb je suikerziekte?;
  • Heb je aandoeningen die de slijmvliezen aantasten, zoals aften of mondkanker?;
  • Is het nodig om poetsinstructies te geven?

We hebben alle aandacht voor onze patiënten, dus stel ons alsjeblieft al je vragen.

Ouderen en medicijngebruik

Zestigplussers gebruiken vaak medicijnen, die een risicofactor vormen voor de gezondheid van de mond. Medicijngebruik heeft invloed op de speekselproductie en zorgt voor een droge mond. Daarbij neemt de natuurlijke bescherming af, waardoor het extra belangrijk is dat er regelmatig controle plaatsvindt. Is het tandvlees nog gezond, hoe is het gesteld met de slijmvliezen en zit het kunstgebit nog goed?

Mondhygiëne voor 60+

Zelf kun je natuurlijk ook maatregelen nemen voor een gezonde mond, zoals:

  • Twee- tot drie keer per dag poetsen;
  • Poetsen op de juiste manier, dus vraag eventueel om poetsinstructies bij de praktijk;
  • Overstappen naar elektrisch poetsen, wanneer je last krijgt van ouderdomskwalen, zoals stijve gewrichten;
  • Gebruik flosdraad, tandenstokers of ragers voor het reinigen van de ruimtes in het gebit.

Kunstgebit of klikgebit: hoe houd je het schoon?

Een kunstgebit is direct op de kaak aangebracht als mensen zelf geen tanden of kiezen meer hebben. Zit het niet goed meer of laat het regelmatig los? Dan kan de keus worden gemaakt om te gaan voor een klikgebit. We brengen dan implantaten aan in het kaakbot, waarop we vervolgens het klikgebit aanbrengen, zodat er meer houvast is. De verzekering vergoedt beide opties vaak voor 75% (een eigen bijdrage van 25%) vanuit de basisverzekering, maar vraag wel altijd naar de voorwaarden. 

Regelmatig de mond laten controleren bij de tandarts is essentieel voor een goede pasvorm van het kunstgebit. Een slecht zittend gebit zorgt voor diverse problemen, dus waak hiervoor. Een nauwkeurige reiniging is belangrijk voor de gezondheid van de mond en de staat van het (kunst)gebit. Reinig je kunstgebit niet met tandpasta, want dit veroorzaakt krasjes in het gebit. Hier hechten bacteriën en schimmels zich aan en dat wil je natuurlijk voorkomen. Schoonmaken met groene zeep of afwasmiddel is echter wél geschikt voor het reinigen van een kunstgebit, waarna je het ‘s nachts laat drogen in een afgesloten bakje. Hierdoor droogt het goed en blijft het hygiënisch. 

Kies voor een deskundige tandarts, die met u meedenkt!

De Tandartsen

De tandarsten van Mondzorgpraktijk Kruitberghof zijn BIG geregistreerd voor het uitvoeren van preventieve, curatieve, medische -en acute en implantologische behandelingen.

Mondzorgpraktijk Kruitberghof

Bij Mondzorgpraktijk Kruitberghof werken deskundige tandartsen, die veel ervaringen hebben in hun vakgebied. Naast een hoge mate van vakkundigheid, heeft tandartspraktijk Kruitberghof vele specialisaties in huis. U zult ervaren dat onze professionals voor kwaliteit en doelmatigheid staan, waarin uw tandheelkundige wensen centraal staan.

Contact

Kruitberghof 61-A
1104 BC Amsterdam
praktijk@mondzorgkruitberghof.nl
Tel: 020 261 36 89
Like ons op:
 Facebook 
Tandartspraktijk Kruitberghof is telefonisch van maandag tot en met donderdag en zaterdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.

KvK-nummer: 36052043

×

Plan uw afspraak of stel een vraag.
حدد موعدك أو اطرح سؤالاً.

× Afspraken of vragen | مواعيد أو أسئلة