Patiënt in behandelstoel

Wortelkanaal behandelingen

Endodontologie: Een discipline van de tandartspraktijk

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

‘Wat is een wortelkanaalbehandeling?’ Deze vraag krijgen wij vaak van onze patiënten. Ten eerste zal moeten worden vastgesteld waar het ontstoken wortelkanaal zit. Dit gebeurt tijdens een afspraak bij de tandarts, waarbij wij extra aandacht hebben voor patiënten met een angst voor de tandarts. Vervolgens zal uw pijnklacht, met behulp van één of meerdere röntgenfoto’s, zo precies mogelijk in kaart worden gebracht. Tenslotte krijgt u, voorafgaand aan de wortelkanaalbehandeling, een plaatselijke verdoving die na enkele uren zal zijn uitgewerkt.

Om bij het wortelkanaal te komen, wordt er van bovenaf in de tand geboord, waarop de tandarts het ontstoken weefsel zal verwijderen. Met toepassing van kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof, wordt het kanaal gereinigd. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ontstoken weefsel achterblijft! Tot slot worden de lege wortelkanalen weer dichtgemaakt en de betreffende kies of tand gevuld. Na de behandeling kan het gebit weer lange tijd mee. Indien de kies zo zwak is dat deze niet gevuld kan worden, dan zal de tandarts een kroon aanraden. De duur van de behandeling kan sterk verschillen en is afhankelijk van het aantal ontstoken wortelkanalen. Er bestaat een kans dat u nogmaals dient terug te komen om de behandeling af te ronden. We zullen dit uiteraard allemaal met u bespreken, zodat u nooit voor verrassingen komt te staan.

patiënt die een behandeling ondergaat
Tandarts en assistent die een behandeling uitvoeren

Wat is een wortelkanaal?

Endodontologie, zoals een wortelkanaalbehandeling met een duur woord heet, is een discipline die wordt uitgevoerd in onze tandartspraktijk in Zuidoost. Als de zenuw van uw gebit, onder invloed van tandbederf, geïrriteerd is geraakt en u heeft een ontstoken wortelkanaal, dan heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig. Ditzelfde probleem kan zich voordoen bij een lekkende vulling. Bijna alle behandelingen aan het wortelkanaal worden door ons uitgevoerd onder een microscoop.

Ondanks dat u de wortels niet ziet hebben zij een belangrijke functie te vervullen. Wortels zitten onder de kaak in het tandvlees vast en zorgen ervoor dat de tanden daar blijven zitten. Een wortel bestaat uit meerdere wortelkanalen, die weer uit zenuwvezels en kleine bloedvaten bestaan. Dit levende weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Het lekken van een vulling of tandbederf is de oorzaak voor een ontsteking. Een wortelkanaalbehandeling is dan noodzakelijk. Tijdens deze behandeling wordt het wortelkanaal gereinigd. Wacht u te lang, dan kan het gebeuren dat de ontsteking zich al heeft uitgebreid naar het kaakbot. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

Kies een deskundige tandarts die met u meedenkt!

Tandarts die aan het voorbereiden is voor een behandeling

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling

De kosten worden opgemaakt in een begroting, aan de hand van een consult. Hierin staan de te verwachten bedragen van de behandelingen nauwkeurig omschreven. Voor meer informatie, over mogelijke vergoedingen, willen wij u adviseren om uw tandartsverzekering te raadplegen. Mocht u nog vragen hebben over de behandelwijze of de kosten van een wortelkanaalbehandeling, neem dan gerust contact met ons op.

Wij geven u graag uitleg over het ontstaan van de klachten, de bestaande behandelingen en preventieve maatregelen. Heeft u inhoudelijke vragen over het verzekerd zijn, de kosten of wilt u een betalingsregeling treffen? Neem dan zeker contact met Mondzorgpraktijk Kruitberghof op. Wij kunnen ook namens u bellen met uw verzekeringsmaatschappij, zodat alle onduidelijkheden worden weggenomen. Neem de meest voorkomende tandartsbehandelingen door op de pagina ‘behandelingen’.

 

Symptomen van een ontstoken wortelkanaal

Vaak is er sprake van hevige kiespijn, waardoor er wordt besloten over te gaan tot een behandeling van het wortelkanaal. Het levende deel van de tand, ook wel pulpa genoemd, is dan ontstoken. Hierdoor is een zenuwbehandeling, waarbij de tandarts de zenuw verwijderd om u van de pijn af te helpen, essentieel. Heeft u bij het nuttigen van warme of koude dranken last van gevoelige tanden? Dit kan ook een signaal van een ontstoken wortelkanaal zijn

De Tandartsen

De tandarsten van Mondzorgpraktijk Kruitberghof zijn BIG geregistreerd voor het uitvoeren van preventieve, curatieve, medische -en acute en implantologische behandelingen.

BIG-register logo

Mondzorgpraktijk Kruitberghof

Bij Mondzorgpraktijk Kruitberghof werken deskundige tandartsen, die veel ervaringen hebben in hun vakgebied. Naast een hoge mate van vakkundigheid, heeft tandartspraktijk Kruitberghof vele specialisaties in huis. U zult ervaren dat onze professionals voor kwaliteit en doelmatigheid staan, waarin uw tandheelkundige wensen centraal staan.

Contact

Kruitberghof 61-A
1104 BC Amsterdam
praktijk@mondzorgkruitberghof.nl
Tel: 020 261 36 89
Like ons op:
 Facebook 
Tandartspraktijk Kruitberghof is telefonisch van maandag tot en met vrijdag, tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.

KvK-nummer: 36052043

×

Plan uw afspraak of stel een vraag.
حدد موعدك أو اطرح سؤالاً.

× Afspraken of vragen | مواعيد أو أسئلة