Roken staat bekend om de ongezonde uitwerking op het complete lichaam, want er is vaak sprake van een verslaving. Maar specifiek voor de mond en het gebit heeft roken ernstige gevolgen, zoals: tandvleesontsteking, verkleuringen en mondkanker. Ook wordt reuk en smaak minder. Wij vertellen je graag meer over de nadelen van roken voor je gebit!

Roken en tandvleesproblemen

Roken heeft invloed op het tandvlees, want rokers hebben bewezen meer kans op tandvleesontsteking. Doordat de nicotine uit de rook in het tandvlees terechtkomt zullen bloedvaten vernauwen met alle gevolgen van dien. Tandplak wordt hierdoor minder effectief opgelost, waardoor tandplak blijft zitten en bacteriën de kans krijgen infecties te veroorzaken. 

Het genezingsproces vertraagt ook bij rokers, waardoor na het trekken van (verstands)kiezen wonden langer open blijven. Hierdoor is de kans op infecties groter. Daarbij wordt de speekselproductie geremd, waardoor een droge mond het gevolg is. Dit is erg vervelend, want dit is iets waar je dag in, dag uit last van kunt hebben. Een droge mond, verminderde weerstand en tandplak zorgen voor een verhoogd risico op parodontitis. Parodontitis is een ontsteking aan het kaakbot, waardoor op den duur tanden en kiezen gaan uitvallen. Naast tandvleesproblemen is er ook een grotere kans op ernstige aandoeningen, zoals mondkanker.

Verkleuringen en implantaten bij rokers

Rokers hebben vaak last van verkleuringen op tanden en kiezen, maar ook vullingen kunnen zelfs verkleuren. Net als mensen die veel koffie en thee drinken, hebben ook rokers last van gele tanden. Rookaanslag is echter moeilijk verwijderbaar, waardoor tanden eerder bruin – of zelfs zwart – worden.

Naast verkleuringen zijn implantaten ook een risicofactor bij rokers, want door de vernauwing in de bloedvaten van het tandvlees. Implantaten hechten hierdoor moeilijker, waardoor ze vaak loslaten of het genezingsproces bemoeilijken. Problemen met het kaakbot komen bij rokers drie keer zo vaak voor als bij niet-rokers.

Tips voor een goede mondgezondheid bij rokers

  1. Stop met roken! De tandarts kan je hier mee helpen, dus geef dit aan als je hierover nadenkt;
  2. Besteed extra aandacht aan het gebit;
  3. Ga minimaal tweemaal per jaar naar de tandarts voor controle, waarbij we professioneel tandsteen en tandplak verwijderen;
  4. Twee- tot drie keer per dag tandenpoetsen, zodat je de meeste tandplak verwijdert;
  5. Aanvullende middelen gebruiken, zoals ragers, stokers of flosdraad, zodat ook de interdentale ruimtes ook goed schoon worden.

De nadelen van roken voor je gebit zijn echt ernstig, dus wil jij een poging wagen en in gesprek met de tandarts over het (stoppen met) roken?

De Tandartsen

De tandarsten van Mondzorgpraktijk Kruitberghof zijn BIG geregistreerd voor het uitvoeren van preventieve, curatieve, medische -en acute en implantologische behandelingen.

Mondzorgpraktijk Kruitberghof

Bij Mondzorgpraktijk Kruitberghof werken deskundige tandartsen, die veel ervaringen hebben in hun vakgebied. Naast een hoge mate van vakkundigheid, heeft tandartspraktijk Kruitberghof vele specialisaties in huis. U zult ervaren dat onze professionals voor kwaliteit en doelmatigheid staan, waarin uw tandheelkundige wensen centraal staan.

Contact

Kruitberghof 61-A
1104 BC Amsterdam
praktijk@mondzorgkruitberghof.nl
Tel: 020 261 36 89
Like ons op:
 Facebook 
Tandartspraktijk Kruitberghof is telefonisch van maandag tot en met donderdag en zaterdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.

KvK-nummer: 36052043

×

Plan uw afspraak of stel een vraag.
حدد موعدك أو اطرح سؤالاً.

× Afspraken of vragen | مواعيد أو أسئلة