Dan ben je niet alleen. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland zijn bang voor de tandarts. Angst voor de tandarts is niet iets wat je meekrijgt als je geboren wordt, maar is aangeleerd gedrag of het resultaat van een beangstigend moment. Vaak is de oorzaak een pijnlijke- en slechte ervaring, waardoor mensen niet meer naar de tandspecialist durven te gaan. Ook zijn kinderen vaak bang, terwijl deze vaak nog niet eens een behandeling hebben gehad. In zo’n geval komt het onheilspellende gevoel vaak voort uit verhalen van andere kinderen of door een negatief gebruik van woorden door ouders.

Wat kan de gespecialiseerde tandarts hierin betekenen?

Allereerst is het belangrijk dat je open bent over je angst voor de tandarts. Het is niet raar en je hoeft je er niet voor te schamen. Misschien ben je al jaren niet meer geweest voor een tandartsbezoek of stel je het al tijden uit. Dit maakt de drempel alleen maar hoger, terwijl je gezondheid afneemt. 

De tandarts begint met een intake, waarin hij/zij zal vragen naar eventuele angstklachten. Tijdens dit gesprek zal er gevraagd worden naar het tandheelkundig verleden en de huidige mondgezondheid. In de praktijk ervaren wij dat de angst al minder wordt, omdat er open wordt gesproken over de tandheelkundige behandelingen. 

Ook wanneer de tandarts overgaat tot behandelen wordt er regelmatig gecommuniceerd met de patiënt. Moet er onverhoopt meer gebeuren of een specifieke behandeling plaatsvinden, dan is dit altijd bespreekbaar. Er wordt ook altijd gevraagd of verdoving gewenst is en of het nog behapbaar is.

Enkele tips voor bij de angsttandarts

  • Geef aan dat je angstig bent, zodat hier rekening mee gehouden wordt;
  • Neem iemand mee, waarbij jij je veilig voelt;
  • Wil je graag weten wat er gebeurt in jouw mond? Vraag of je mag meekijken met een spiegel;
  • Spreek af dat jij je hand opsteekt als het even niet meer gaat. Dan kan de tandarts de behandeling (tijdelijk) staken.

Deze tandarts is gespecialiseerd in angstklachten.

De Tandartsen

De tandarsten van Mondzorgpraktijk Kruitberghof zijn BIG geregistreerd voor het uitvoeren van preventieve, curatieve, medische -en acute en implantologische behandelingen.

Mondzorgpraktijk Kruitberghof

Bij Mondzorgpraktijk Kruitberghof werken deskundige tandartsen, die veel ervaringen hebben in hun vakgebied. Naast een hoge mate van vakkundigheid, heeft tandartspraktijk Kruitberghof vele specialisaties in huis. U zult ervaren dat onze professionals voor kwaliteit en doelmatigheid staan, waarin uw tandheelkundige wensen centraal staan.

Contact

Kruitberghof 61-A
1104 BC Amsterdam
praktijk@mondzorgkruitberghof.nl
Tel: 020 261 36 89
Like ons op:
 Facebook 
Tandartspraktijk Kruitberghof is telefonisch van maandag tot en met donderdag en zaterdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.

KvK-nummer: 36052043

×

Plan uw afspraak of stel een vraag.
حدد موعدك أو اطرح سؤالاً.

× Afspraken of vragen | مواعيد أو أسئلة